Överraskad kvinna

Stockholm Magic

Trollkonst

Det är svårt att beskriva hur man påverkas av riktigt bra trolleri. Det handlar inte om att bli “lurad”, även om den aspekten är en väsentlig ingrediens – hade det enbart handlat om att bli lurad, så skulle många politiker och telefonförsäljare fått mer applåder än vad de för nuvarande får. Den mer framträdande känslan man får är en överraskande förtjusning. Det är som att bra trollkonst väcker en ursprunglig och primal känsla av fascinerad förtjusning. Det är som att upplevelsen finns på samma sida av spektrumet som t.ex. halsbrytande åkattraktioner och nervkittlande skräckfilmer, men på en nivå som siktar mer på intellektet än på fysiska hot.

Artistisk evolution

Under de senaste 8 åren har Sverige blivit en av de världsledande länderna inom skådekonsten trolleri. Det har länge bubblat under ytan, med enskilda utövare som Johnny Lonn, Topper Martyn, Tim Star, Lennart Green, Carl-Einar Häckner m.fl. Men dessa har dock varit individuella artister med sitt eget individuella driv och sina egna individuella visioner. Men i mitten av 1990-talet började en slags gemensam kollektiv artistisk kultur sprida sig inom trollkarlsskrået. Mycket på grund av internet, och då framförallt via John Houdi som var en nätpionjär och bl.a. skapade diskussionsforumet Magi.nu – där svenska trollkonstnärer för första gången någonsin kunde byta tankar och idéer med varandra på en daglig basis, där man kunde diskutera och gräla över vad som utgjorde bra respektive dåligt trolleri. Ett forum där artister som tidigare varit ensamvargar kunde interagera socialt och upptäcka artistiska beröringspunkter och tangenter på en långt djupare nivå än bara det krasst koreografiska som tidigare varit den främsta fokusen. Klimatet magiker emellan blev totalt förändrat, men det behövde bubbla och sjuda i omkring ett decennium innan svenskt trolleri fann sin nya form.

Magisk explosion

Sedan 2009 har kvalitén på svenskt trolleri nästan exploderat. Brynolf & Ljung, Johan Ståhl, Charlie Caper och Håkan Berg kommit på prisplats vid FISM (Världsmästerskapen i Magi). Charlie Caper vann även TV4 Talang. Svenskt trolleri fick för första gången någonsin en fast scen när Magic Bar öppnade i Stockholm, och gav magishower 5-6 kvällar i veckan. Spellbound Club i Göteborg körde mer intimt ‘hardcore’-trolleri en gång i månaden. Tom Stone publicerade två banbrytande fackböcker i ämnet, och nominerades till specialpriset för ”Theory & Philosophy” vid FISM2012 i England och för ”Creativity & Vision” vid FISM2015 i Italien, samt fick priset ”Creative Fellowship” vid en Awards Gala i Hollywood 2016. Johan Ståhl skapade en universitetsutbildning i trolleri som lockade 30 proffsmagiker från 10 olika länder, samt att han årligen arrangerar en gigantisk Magi- & Humorfestival i Uppsala med massor av shower. Nyskapande föreställningar som ”Déjà Vu”, ”Moulin Noir” m.fl. dök upp… bara för att nämna ett axplock.

Nya vindar

Trots konstformens framgångar, så har det oväntat nog har det blivit färre spelplatser för “vanliga” personer att se trolleri på. Magic Bar stängde efter 7 år pga personliga skäl. Spellbound Club upphörde för att dess drivande eldsjäl Gaston fick fullt upp med bl.a. sin TV-karriär (Serien “Mysteria” på SVT m.m). Alla entreprenörer inom den magiska branschen är idag allt för fullt sysselsatta för att hinna med sina egna älsklingsprojekt.

Mystique

Därför har gruppen Stockholm Magic nu formats, ett löst nätverk artister som har det gemensamma målet och ambitionen att skapa en ny fast scen för Sveriges och Europas främsta trollkonstnärer där spännande föreställningar kan ges. Mystique är ett litet steg på vägen!

Läs mer om oss här: Om Mystique

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.