Fyra trollkonstnärer

Recensioner och referat

Sedan premiären i Augusti 2017 har det postats ett flertal recensioner och referat på internet om Mystique. Här är ett axplock!

Mystique – Djävul med blå kortlek

Av Anders Moden & Manne Schagerström
Så var det äntligen dags för premiär för Mystique som är ett magiskt initiativ av gruppen Stockholm Magic, en lite diffus grupp av trollkonstnärer och skådeartister. (Ska vi vara noga så föddes idén av Martin Hansson och pådriven av Tom Stone anslöt sig också Leif Olberius, John Henry och Olav Holten till gruppen.) Inspirerade av alla goda stunder på Magic Bar i Stockholm och Spellbound Club i Göteborg, är målsättningen är att visa upp trollkonst när den är som allra bäst, Ny föreställning sista tisdagen i varje månad i Scalateaterns källarscen.

Kvällens föreställning ”Djävul med en blå kortlek” började bra. Känslan och atmosfären i den fullsatta lokalen var på topp med en förväntansfull publik. Man sitter tätt och alla ser bra. Med andra ord väldigt goda förutsättningar för en riktigt nära och magisk upplevelse.

Hur gick det då. Jo det gick bra, väldigt bra. Det blev en fantastisk kväll som måste upplevas och är svår att beskriva med ord. Men vi gör ett försök att berätta lite av vad som hände.. (Fortsättning)

Mystique – Den Rostiga Trollstaven

Av Göran Sjöberg
Stockholm Magic har skapat denna plattformen för att utveckla sitt material och pressa sig att vara kreativa och framföra nya nummer och också förädla sitt material. Eftersom varje föreställning av Mystique endast spelas en gång så blir varje föreställning unik varje gång. Det blir då en del övergångar som inte riktigt sitter till 100%. Hade man haft längre tid så hade föreställningen varit ännu mer tajt i övergångar och rekvisita och bord hade kunnat stå på rätt plats utan att artisterna hade behövt flytta dem fram och tillbaka över scenen.

Uppsidan med att varje föreställning av Mystique är en ny föreställningen är naturligtvis att dessa kreatörer får pressa fram nytt material och vi får mycket magi för biljetten. Tom Stones nummer med en åskådare som trollar med ett ägg är fullkomligt briljant och en fröjd för ögat både för den som är genuint trolleriintresserad och för den som ser magi för första gången. Att båda föreställningarna som spelats av Mystique har varit utsålda vittnar om att intresset för bra magi finns i Stockholm. Det var en väldigt rolig kväll med fina prestationer av dessa magiker som håller hög klass. Rekommendationen är att köpa biljett redan nu till nästa föreställning. (Fortsättning)

Mystique – Ett Brokigt Förflutet

Av Stefan Eriksson
…Applåder och visslingar avslutar kvällen med hela tre applådtack!

Så skulle jag kunnat nöja mig med att beskriva kvällen men det tänker jag inte. För Mystique förtjänar mer än att jag bara rabblar en lista med trick. Det är inte helt polerat men vad herrarna i gruppen Stockholm Magic försöker göra med Mystique är inte att bunta ihop ett gäng trollkarlar som en stå-uppklubb buntar ihop komiker utan det finns ett tema, en röd tråd som ändå håller ihop föreställningen trots att det är uppenbart att det alltid inte repats supermycket på deras gemensamma nummer. Däremot är detta rutinerade artister som lutar på mångårig scenvana och det känns som om de har kul ihop för det mesta! Det är också imponerande att temat förändras från gång till gång och hur övergångarna mellan numren ändå fungerar och binder samman alla småakter till en helhet.

Än mer hedrande är den plats som lämnas åt gästartisterna och det är en fröjd att se nya ansikten såväl som bekanta från resten av landet (tidigare gäster är Gaston, Arkadia och Mikael Hedne, nybliven norsk mästare i trolleri).

Sammanfattningsvis är detta något helt annat än vad Magic Bar var. Och det är något annat än vad Spellbound i Göteborg var. Det är mer känsla av en trollerivarieté som blandar och ger och levererar något unikt för en trängandes publik varje månad. Ta chansen och gå och se något fräscht under hösten. Det är inte dyrt och det känns som en helkväll när jag går därifrån.

Jag hoppas att det fortsätter att vara trångt och att biljetterna tar slut till höstens föreställningar – det är Mystique och personerna bakom det hela värda! (Fortsättning)

Mystique – Midvintermagi

Av Arnold Lundin
En tisdag i månaden är det humorfylld trollerishow i Scalateaterns källare. Igår gästades dem av den prisbelönte magikern Isidor Olsbjörk.

På tisdagskvällen hade Scalateatern en humorfylld trollerishow med fem trollkarlar. Normalt har de det sista tisdagen varje månad men då är det annandag jul den här månaden så de fick göra ett undantag. De här showerna går under namnet Mystique och håller till nere i källaren på Scalateaten. Så det blir litet och intimt. Trollkonstnärerna står på golvet precis framför publiken. På tisdagskvällen var de fem stycken, fyra stycken som tillhör den fasta ensemblen och en gästartist. Gästartisten var Isidor Olsbjörk från Göteborg. Han har deltagit i och vunnit flera tävlingar för magiker, både i Sverige och utomlands. Han skämtade om, förhoppningsvis, att han började träna in magiska trick för att han inte hade några vänner.”Redan som femtonåring vann jag priset för Sveriges ensammaste människa, alltså ett magikerpris, vilket är samma sak.” Bland annat så brände han upp en scarf som han sedan fiskade upp ur fickan. (Fortsättning)

Mystique – Midvintermagi

Av Anders Moden
Det är en alldeles speciell känsla att en vanlig tisdagkväll kliva ner i en Stockholmsteaters lilla halvhemliga källare och välkomnas personligen av några av Sveriges – och på vissa sätt världens – skickligaste trolleriartister.
Att köpa något i baren och slå sig ner på en pall eller stol tillsammans med 50-60 andra nyfikna gäster på Scalateaterns lilla scen. Ja, på scenen, för artisterna kommer ut om vartannat från garderoben och hallen och framför de märkligaste konststycken i en Twin Peaks-liknande atmosfär.
Det är en ständigt nyskriven föreställning som utspelar sig den sista tisdagen varje månad och hittills har den fasta ensembeln varje gång berikats med en gästartist som vävs in i gemenskapen. I en stund får vi se ett planerat kaos, i nästa får några av oss medverka i ett poetiskt mirakel. (Fortsättning)

Mystique – Bland Skuggorna

Av Ottar Kraemer
…de som hittat hit är en kännarpublik där säkert hälften är trolleriintresserade, och emellanåt skymtar en hel del celebra ansikten förbi i vimlet.
Konceptuellt låter Mystique som ett riskabelt vågspel; fyra trollkarlar med vitt skilda stilar och specialiteter gör trollerirevy tillsammans en gång i månaden och pensionerar uppsättningen efter endast en enda föreställning – för att en månad senare skapa en helt ny show för de 70 lyckliga som besöker dem den gången.
Rummet är mindre än ett halvt klassrum, publiken sitter så nära att främsta raden nästan kan tåflörta med artisten – ändå kastar sig Mystique mellan close-up och ganska storvulen salongsmagi, mellan mim och prat, mellan pianojazz och showorkester samt – inte minst – mellan stand-up-humor och gravallvar. Riskabelt, som sagt…
Publiken jublar och artisterna skiner i kapp med strålkastarna.
Mystique är ett korthus som man hela tiden förundras över att det inte faller – men jag tror att en framgångsfaktor kan vara att kombinerat med kvalitén på den underhållning som levereras så är föreställningarna alltid ambitiösa men aldrig pretentiösa. Artisterna är hjärtliga och tar aldrig distans från publiken.
Det är tydligt att den trolleriälskande publiken som tidigare drogs till Magic Bar har hittat till Mystique, och att det finns många trollkarlar i publiken märks när t.ex. Martin Hansson skämtar om att uppträda på barnkalas. Att ett sådant skämt får kvällens största igenkännande skratt från publiken säger något om vilka som sitter där i mörkret. Det är en kunnig, kräsen publik – och att gång efter annan leverera en originell och mycket sevärd show för sådana åskådare är beundransvärt.
Mystique är ett guldkorn som jag hoppas få se mycket mer av i framtiden. (Fortsättning)

Mera Mystique tack!

Av Per Eklund
Projektet Mystique rullar ikväll in i Uppsala med anledning av Uppsala Magic & Comedy-festivalen.
Om ni inte har bevistat någon av Mystique´s föreställningar – gör det! Det jag hittills sett är både inspirerande och provocerande. Jag inspireras eftersom både format och innehåll bjuder något nytt för svensk trollerikonst; föreställningar som sätts upp endast en gång och vars repertoar därefter skrotas, artister som interagerar i varandras nummer, utför nummer tillsammans, kastar in en gästartist, låter gaget gå just till att bekosta en utländsk gäst samt lokalhyra.
Glädjande nog har Mystique nu inbjudits till Magic Castle i Hollywood. Men vissa nummer ha de förbjudits att utföra. Här kommer vi till det som provocerar.
Om du tittar på Mystique så möter du delar av trollerikonsten som är sällan sedd. Här finns nämligen flera dimensioner vad gäller gestaltning och framförande. Ibland undrar jag om det jag ser är en konstinstallation eller en akt? Här är presentationen ofta mer intressant än själva “effekten”, det är presentationen du kommer ihåg även om “effekten/effekterna” också är såååå bra.
Mystique´s framförande av en rutin med röda skumgummi-bollar och en åskådare älskade jag, men den fick heller inte framföras på The Castle. Jag tror att det var det bästa betyg de kunde få. I skrivande stund sitter jag och funderar på om det verkligen går att beskriva Mystique och samtidigt göra denna sammanslutning rättvisa. Jag kan bara uppmana dig att se dem, inspirerad av dem och sedan reflektera över det du själv vill åstadkomma som trollerikonstnärer.
Du kan inte förändra Mystique, de går sin egen kreativa väg, men du kan förändra dig själv.
Jag längtar till kvällens föreställning på Lilla Teatern!
Mera Mystique tack! (Fortsättning)

Mystique – En proper förklädnad

Av Anders Moden
Mystiquegänget släppte igår loss ännu en nykomponerad föreställning, denna gång var titeln “En proper förklädnad”. Olav Holtens fantastiska bilder kommer säkert snart att dyka upp men jag kan ju säga att igår var den röda tråden tydligare än någonsin. Efter bara en liten stund hängde faktiskt hela publiken samman i en enda lång röd tråd. Den här 14:e upplagan av Mystique var något mer skoj- och gagbetonad vilket jag har en stor kärlek till, eller vad sägs till exempel om två kilo snor, vandrande hicka och japansk tankeläsning. Ja, ni förstår säkert precis… hrrrm. Riktigt roligt var det i alla fall. Och så blev jag förstås golvad av kvällens gästartist från Spanien: Javi Benitez. Även om nåt flygbolag hade skickat delar av hans bagage till ingenvetvart så fick han mig att tvivla på mina sinnen med hjälp av bara en gul tråd.
(Fortsättning)

Mystique – Vid Korsvägen

Av Manne af Klintberg
Såg pojkarna i Mystique i går afton + en förtjusande trollande flicka från Canada, Billy Kidd.
ag är väldigt glad i när trollisar har litet distans till sina tricks och gärna satsar energi på publik-kontakt.
Här fick jag full valuta!
Samt att de fyras gäng samarbetar på ett sätt som är litet åt Bröderna Marx-hållet. Att undersälja ett nummer är precis det vi som publik älskar, vi blir delaktiga.
De gör nya shower en gång i månaden.
Jag kommer tillbaka!
Tack!
(Fortsättning)

Mystique – Vid Korsvägen

Av Ottar Kraemer
…De snillrika infallen i Mystique varvas med de obskyra, de halvt vanvettiga (förra månadens trick där publiken virades in i rött garn kors och tvärs i rummet kommer till minnes) och inte minst de väldigt komiska. Även de gånger då trolleriet är konventionellt gör herrarna presentationen till något minnesvärt – en konst som många borde lära av!

Dagen innan Halloween samlas en förväntansfull publik i en nästan överfull salong och möts av det vid det här laget klassiska öppningsnumret där alla herrarna gemensamt utför en trolleri-koreografi till svängig musik – det enda nummer som förblivit oförändrat från början av spelperioden förra året. Denna gång händer dock något; ljuset börjar svaja mitt i numret och musiken blir atonal och mörk. Till sist står aktörerna handfallna i ett kallt ljussken och tittar i skräck på kvällens gästartist – Billy Kidd från Kanada – som likt en Mefistofeles-gestalt gör entré och erbjuder herrarna att skriva under varsitt kontrakt i blod i utbyte mot magiska krafter. Utan vidare ifrågasättande skriver alla i tur och ordning under sina kontrakt – endast Martin Hansson verkar tveka – och med ett demoniskt leende samlar Billy Kidd ihop kontrakten och försvinner från scenen, varpå musiken och det varma ljuset plötsligt återvänder och ”allt är som vanligt” igen. Publiken – i synnerhet de av oss som ofta går på Mystique – tittar på varandra och undrar vad som nu komma skall..? Att det är Halloween är i alla fall helt klart!
…Med risk för att upprepa vad jag tidigare sagt; Mystique utvecklar och förnyar vår konst!
Den som har tillfälle att se en föreställning rekommenderas varmt att göra det. Undertecknad har inte missat en enda föreställning ännu – och planerar inte att göra det heller.
(Fortsättning)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.